Ett mer medvetet och hållbart ledarskap. Det gör skillnad. För var och en.

Så arbetar MAJNDA

Med en kombination av evidensbaserade metoder och nytänkande har MAJNDAs synsätt och arbetssätt utvecklats.

Så arbetar MAJNDA Utveckling

MAJNDA Utvecklings synsätt och metodik utgår från evidensbaserad kunskap och metoder där nycklarna från ACT är centrala.

För att stödja en genuin och djupgående utveckling förstärks de med ett upplägg som är hämtat från kunskap inom miljöpedagogik och miljöpsykologi. Det blir därför naturligt att MAJNDA använder sig av olika element av naturen och  kulturen, som i sin tur kan integreras med olika övningar med rörelse eller stillhet. 

1. Helhetssyn och personlig utveckling

MAJNDA utgår från en helhetssyn på människan som en biologisk, fysiologisk, psykologisk och existentiell varelse, och att människan även är en del av ekosystemet som alla andra varelser och naturen. MAJNDA optimerar effekterna genom en design som ser till hela människan bakom ledaren och hennes behov av stimulans, återhämtning och reflektion, men också till hennes bidrag till en mer hållbar värld. Reflektion är en grundläggande förutsättning för lärande och personlig utveckling som bidrar till en känsla av förståelse för sitt sammanhang. Det i sin tur kan väcka omtanke om även andra varelser och vår natur.

2. Mångfald av element

För att optimera förutsättningar för lärande och personlig utveckling med ett ökat välbefinnande bygger metodiken på olika element som förstärker varandra på ett integrerat sätt. De olika elementen är exempelvis rörelse, stillhet, sinnesnärvaro, skapande aktiviteter och naturkontakt. Gruppen och människan i sig är också självklara element.

3. Känsla av sammanhang

Känslan av sammanhang - KASAM - handlar om att känna tillit till sin egen förmåga att möta motgångar. Det är stark kopplat till människans välbefinnande och kan förstås utifrån tre delar .
  • begriplighet – förståelsen för omvärlden som strukturerad och ordnad
  • hanterbarhet – upplevelsen av att ha resurser för att hantera olika händelser
  • meningsfullhet – känslan av engagemang och motivation för olika händelser

4. Interaktion

Det är i interaktionen det sker. Den kan ske genom en inre dialog med sig själv eller med andra. Den ordlösa kommunikationen som uppstår mellan människa - natur eller människa - kultur sker ofta på ett annat plan än det rent intellektuella, Den öppnar upp och ger ofta en berikande och mer djupgående effekt där vi kan få nya perspektiv och insikter.

5. Utvecklingsspiral

Metoden skapar en utvecklingsspiral och består av en växelverkan mellan ökad medvetenhet, personlig utveckling och välbefinnande. Med ökad medvetenhet kommer utveckling, vilket i sin tur gör oss mer medvetna. När vi utvecklas ökar vår känsla av sammanhang som gynnar vårt välbefinnande. Med ett ökat välbefinnande blir vi också tryggare och öppnar lättare upp för våra tankar och känslor, som i sin tur gynnar personlig utveckling och så vidare...som i sin tur på sikt kan gynna en mer hållbar värld.

Allt börjar med ett samtal så låt oss få kontakt

Fyll i formuläret på vår kontaktsida så hör jag av mig!